Serie:Svenska Cupen Damer Omg 1   Tabell >>
Referat: Munka-Ljungby IBK DA - Onsala IBK
Vinst i Svenska Cupen omgång 1 hemma mot Onsala!
2021-08-23 18:38
Vi är vidare i Svenska Cupen!

Äntligen. Ja, för så känns det!

Säsongen 21/22 är mer än lite officiellt igång då vi spelat vår första tävlingsmatch för säsongen.

I torsdags tog vi emot Onsala IBK som huserar i Halländska division 1 för att göra upp om en plats i gruppspelet i Svenska cupen.

Vinnaren skulle knipa den fjärde och sista platsen i en grupp bestående av tre SSL-lag, Malmö FBC, IBK Lund Elit & Warbergs IC.

Ni förstår själva att det skulle innebära en rejäl utmaning men samtidigt en väldigt rolig sådan!

24 oktober 2021. Det var då vi spelade vår senaste match som betydde något rent tävlingsmässigt. Med andra ord han det nästan gå exakt 10 månader mellan den senaste tävlingsmatchen tills vi nu är igång igen! Vi skulle alltså få se ett gäng kalvar på grönbete!

Trots att detta var en match som betydde fortsatt spel i Svenska cupen, som för övrigt är ett helt nytt inslag, såg vi det lite som ett test. En träningsmatch som betydde något. Testa lite nya taktiska detaljer, spela in våra nyförvärv och slipa på egentligen hela vår spelplan.

Period 1
Vi kunde knappt önskat oss en bättre start på matchen. Redan efter 53 sekunder tar vi ledningen genom Wilma Holmkvist assisterad av Nellie Ohlsson Thörn (poäng direkt i debuten för Nellie!). Målet kommer genom ett frislag i höga slott där Wilma snyggt placerar bollen i krysset.

Första halvan av period 1 äger vi mycket boll samtidigt som Onsala skapar en del lägen men Maja Birgersson som vaktade kassan för dagen får göra ett par förtroendeingivande räddningar. Inga spektakulära men det skapar trygghet och lugn för laget.

Trots vårt övertag i bollinnehav skapar vi inte överdrivet många hundraprocentiga målchanser.

Efter 12.58 utökar vi ledningen och det är ytterligare ett nyförvärv som gör sitt först poäng i blått. Klara Jansson är sist på bollen efter en halvrörig situation runt motståndarmålet.

Mot slutet av perioden hettar det till lite då först får visa ”Bigge” att hon besitter mer än ”bara” ett tryggt och förtroendeingivande målvaktsspel och gör en helt otrolig reflexräddning på ett avslut från höga slott som hon omöjligt kan ha sett. En räddning som är lika mycket värt som ett mål framåt. Därefter är vi ytterst nära att utöka ledningen med enbart sekunden kvar innan pausvilan.

Första perioden sammanfattas genom att vi tar tag i taktpinnen och äger mycket boll. Vi skapar mer och mer lägen ju längre perioden går. En helt klart positiv start på säsongen.

Period 2
Andra akten startar ungefär som första. Vi har mycket boll under de inledande 5 minuterna och skapar någon målchans här och där men kommer inte riktigt till någon solklar målchans. Vi har dessutom ett PP efter 2.37 som vi inte lyckas utnyttja.
Men visst ska målet komma till slut ändå. 3-0 görs av Nathalie Britzén Bengtsson assisterad av Nellie Jemth med klockan på 5.21.

När nästan exakt halva matchen är avklarad utökar vi ledningen ännu en gång. Denna gången är det en väldigt fin prestation av Alice Sjögren som föranleder målet. Hon vinner bollen i vänstra fickan, trampar igång sina ben och driver bollen över mittlinjen, korsar centrallinjen och hög slott där hon drar iväg ett handledsskott. Eller var det ett dragskott? Jag tror inte ens att hon själv vet. Men mål blev det och 4-0 till oss.

Efter målet rullar matchen vidare på den inslagna vägen. Onsala är absolut inte ofarliga när man kommer upp på offensiv planhalva och bortalaget skapar trots allt en del oroligheter för ”Bigge”.
Innan perioden är slut hinner vi göra ytterligare två mål.
Först är Maria Ursin, som för dagen gästspelar i DA-laget, som gör ytterligare ett mycket fint mål genom en spelvändning där hon driver bollen från egen planhalva, över mittlinjen och in i höga slott. Enligt egen utsago så drar Maria, i brist på andra alternativ, iväg ett dragskott som går in via ribban. Här gör ”Olle” sitt andra passningspoäng.
Vårt sjätte mål görs av Tilda Påhlsson och för alla med helblått hjärta kan glädjas lite extra åt detta målet då Tilda är en av våra unga lärlingar och som dessutom har Munka som moderklubb. Hennes första i DA-laget! Assisten står Ebba Eek för och även för henne var detta debutpoängen i Munka då hon dessvärre gick skadad förra säsongen.

Andra perioden är av samma karaktär som första. Vi äger mycket boll men skapar kanske inte tillräckligt många hundraprocentiga målchanser för att vi ska vara helt tillfreds. Samtidigt visar vi upp en fin effektivitet. Vi tycker samtidigt att spelet är lite väl hafsigt emellanåt och det vill vi ändra på.

Period 3
Om den första perioden inte kunde startat bättre så är det raka motsatsen till hur den tredje perioden startar.
Efter 1.10 reducerar Onsala med en spelare mindre på planen då vi tappar bollen på mitten vilket leder till en kontring. ”Bigge” gör en bra första räddning men hittar tyvärr inte en konstigt studsande retur och bortalaget trycker in reduceringen.

Efter målet tar vi tag i taktpinnen igen och för spelet. Vi fortsätter att äga bollen och skapar en hel del farligheter. Nu har även det hafsiga spelet från den föregående perioden börjat att suddas ut mer och mer.

När klockan tickat upp till 4.23 gör Wilma sitt andra mål för dagen via en båge efter ett frislag utanför motståndarbåset. Passningen och assisten signeras Klara Jansson.

I mitten av slutperioden får vi visa upp en av våra styrkor från föregående säsong: spel i numerärt underläge. Detta var något vi bemästrade exceptionellt bra förra säsongen.
Vi spelar ett kontrollerat boxplay och tvingar Onsala att ta avslut från svag vinklar och lägen.

19.53 fastställer Onsala slutresultatet till 7-2 genom en kontring då vi slår bort en diagonalpass på offensiv planhalva.

Målskyttar:
Wilma Holmkvist 2, Klara Jansson, Nathalie Britzén Bengtsson, Maria Ursin, Tilda Påhlsson, Alice Sjögren.

Assist:
Nellie Ohlsson Thörn 2, Klara Jansson, Nellie Jemth, Ebba Eek.

Härmed är tävlingsdelen för säsongen igång. Vi får en energifylld och positiv start på säsongen där vi tar med oss många bra moment och delar av spelet.
Bitarna det gnuggats på sista tiden visar sig sitta bra redan nu och det är glädjande.
Nu väntar betydligt tuffare utmaningar när vi får chansen att försvara våra färger i Svenska Cupens gruppspel (omgång 2). Detta är en utmaning och möjlighet vi ser fram emot och det ska bli väldigt inspirerande att ställas mot spelare från det absoluta toppskiktet.