SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Med glädje och stolthet ger vi förutsättningar åt alla
Goalie Academy 2019

Klas Skoglund - Instruktör Goalie Academy, 27-29 oktober
2019-08-30 20:00
Klas Skoglund - Målvaktstränare i Växjö Vipers

Följ oss på Facebook och Instagram

@goalieacademyfloorball


Läs mer om 

Goalie Academy 2019


Berätta vem du är och vilken innebandybakgrund du har?

Klas Skoglund-Wikeling, 44 år gammal,  fru och två barn (13 och 10 år). Innebandybakgrunden är från Ingelstad IBK där jag började i början av 90-talet. Spelade först ute, men blev tillsagd att testa målvakt och sen var jag fast. Testade på 95-97 I Elitserien med Carlskrona IF, sedan tillbaka I till moderklubben. 1999 gick jag till Växjö IBK (Vipers) och där har jag varit sen dess. Jag slutade runt 06-07 som aktiv och blev assisterande tränare med att “hålla koll” på målvakterna. Sedan blev rollen mer och mer åt målvakterna. Så jag har tränat målvakter I över tio år. Med allt från A-lag till gymnasielever. Är även ute en del runt om i södra landet och träna målvakter.  

Kan du berätta på vilket sätt du jobbar med dina målvakter i Växjö Vipers?

Jag är med i planeringen över hela säsongen. Allt från träningsupplägg på försäsong till den allmäna träningen under säsong. Sedan består det av videoanalys från träning och matcher. Mycket briefing. Där lägger jag en stor vikt på.


Du har jobbat väldigt mycket med internationella målvakter de senaste åren, både Eero Kosonen och Pascal Meier, hur var det och vad skiljer dem två emellan?

Eero och Pascal är faktiskt inte de första internationella målvakterna. Jag har även tränat Johan Svärd (Norge) och Alexander Gaihede (Danmark). De har också gjort VM. Eero och Pascal är helt skilda personligheter och målvakter. Går inte att jämföra direkt. Om det finns någon likhet är att de aldrig lämnar något åt slumpen. Väldigt noggranna i allt de gör. Pascal vet jag hade god koll på SSL, men hade en acklimatisering på nästa 3-4 månader innan han lärt sig hur han skulle spela. Pascal tillförlitar sig mycket på sin snabbhet. Sedan tycker jag att hans positionsspel blev mycket bättre i och med vi pratade och tränade mycket på det. Rent internationellt tror jag de åren i Sverige gjorde honom väldigt bra i hans utveckling. En riktigt bra målvakt och en fantastik människa! Eero skulle jag kunna prata hur mycket som helst om. Han ville prata svenska direkt och var inte behov att acklimatisera sig. Han visade redan på första träningen hur bra han var. Vet att Valle Ahlroth bara skakade på huvudet och undrade om han skulle sänka allas självförtroende för det gick inte göra mål på honom! Han är otroligt bra på att utnyttja sin storlek, där har många svenska målvakter mycket att lära. Sedan sprider han ett sådant lugn runt omkring sig som jag inte upplevt tidigare. För mig när jag tänker på honom rent innebandymässigt så är första ordet matchvinnare! Jag tror jag har lärt mig mer av honom än vad jag har lärt honom även om jag fick tjata en hel säsong på att inte fälla in  knäet vid stolpen. Eero är den målvakt som jag har mest kontakt med. Vi pratar minst en gång i veckan fortfarande. Härlig personlighet!


Vilka målvakter jobbar du med denna säsongen?


Denna säsong jobbar jag med Erik Svensson och Viktor Kastengren I SSL, Linus Staf och Linus Flink i Div 1 och Hugo Miss på gymnasiet. Erik är en målvakt jag känt I över 10 år. Haft han i skolan en gång i tiden. Han har spelat i nästan alla divisioner och kommer senast från Lagan i allsvenskan. Udda spelstil, men är väldigt duktig på att få bollarna på sig!

Kastengren är väl den målvakt som kanske kommer bosätta sig i landslaget inom en snar framtid. 20 år och kommer att bli bättre och bättre. Ser faktiskt lite Eero Kosonen i honom, särskilt i  lugnet han sprider omkring sig. Ett framtidsnamn som gav mig den utmaningen jag ville ha när han kom till Växjö förra året. Att få in en ung lovande målvakt och arbeta igenom honom från grunden. Jag har ju nästan bara jobbat med etablerade målvakter på elitnivå tidigare. Erik och Viktor har funnit varandra bra, sedan är det givetvis en konkurrens, men när jag grundsätter det hela så är de ett team. Och att de ska briefa mycket med varandra både under träning och matcher. Staf kom förra året från Solfjärderstaden, stor målvakt som är väldigt flexibel i kroppen. Ingår I teamet runt SSL. Flink är 02:a och var med och spelade till sig ett silver i P16 förra säsongen. Har potential att blir riktigt bra! Hugo Miss kommer från Craftstadens juniorer. 


Vilka förväntningar har du på detta lägret?

Givetvis är förväntningarna höga när herr Pålsson drar ihop något sådant här!

Nej, jag brukar aldrig har förväntningar utan mer värdesätter att man får vara delaktig i att träna och inspirera unga målvakter och givetvis att själv få inspiration! Jag vet att målvakter inte får så mycket uppmärksamhet under lagträningar och vet att sådant här uppskattas otroligt mycket! Ska bli jätteroligt att få vara delaktig!


Vi tackar Klas för intervjun och ser framemot ett grymt målvaktsläger.

 
Aktuellt
Stötta oss!
Sponsorer