SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Med glädje och stolthet ger vi förutsättningar åt alla
Goalie Academy 2019

Thore Olsson - Initiativtagare - Goalie Academy, 27-29 oktober
2019-09-27 07:00
Här kommer en intervju med Thore Olsson, initiativtagare till Goalie Academy

Följ oss på Facebook och Instagram

@goalieacademyfloorball


Läs mer om 

Goalie Academy 2019


Berätta vem du är och hur din innebandybakgrund ser ut?
Jag är 48 år och bor med min familj i Åstorp, Camilla, Oscar och Hugo.
Mitt intresse för innebandy började på allvar, som för så många andra föräldrar, när barnen intressera sig för sporten. Visst har jag som så många andra spelat på motionsnivå under studietiden men aldrig som licensierad spelare. 

Båda killarna spelar innebandy. Hugo spelar som back. Oscar är målvakt, något han valde tidigt. Jag har stort engagemang kring innebandy och som utbildad tränare med åren fått insikten kring hur viktigt det är att målvakterna får rätt förutsättningar.
Varför skapades Goalie Academy?

I somras väcktes idén om att sätta upp ett läger för ungdomar som valt att bli innebandymålvakter. I juli skapade vi en arbetsgrupp i klubben med en grupp ledare som har ett stort nätverk i Innebandysverige. Engagemanget kring tankarna om målvaktsläger var stort och redan vid första mötet var ramarna satta och visionen om ett riktigt bra målvaktsläger hade börjat.


Min uppfattning är att klubbar och ledarna inte lägger energi och intresse i att utveckla målvakten och då blir effekten att laget praktiskt taget redan innan matchstart är minst en spelare mindre på plan. Jag vill vända på den trenden och lyfta fram hur viktigt det är med en grym och trygg målvakt för hela laget. För om utespelarna känner sig trygga med sin målvakt har de övertag och kan vara mer offensiva än sin motståndare. 

 

Jag förstår utmaningarna som flera klubbar har att engagera tillräckligt många ledare för att kunna lägga den energin som behövs. Det krävs trots allt en specialisttränare för en spelare, något vi inte  har för de andra positionerna på planen. Ofta blir det dessutom så att målvakten är den sista som tillsätts i ett lag. När sedan målvakten är tillsatt så börjar man jobba med laget. Man går ofta in på de övriga positionernas uppgift och kör många övningar men man glömmer att blanda in målvakten i övningen. Många gånger har ledaren inte kunskapen kring målvaktens rörelsemönster och målvakten får istället själv skapa sig en uppfattning över lämpliga sätt att förflytta sig för att utföra sin uppgift.


Om inte klubbarna tar tag i detta på lägre nivå, ja då fortsätter trenden att målvakten är den sista som tillsätts i laget och dessutom den spelare som inte får några instruktioner om hur man agerar som målvakt. 

I många klubbar börjar man inte fokusera på målvakterna förrän de börjar spela på seniornivå och oftast har man då en dedikerad tränare för denna.

 

Ett första steg för att lyfta fram vikten av en duktigt målvakt som kan sitt rörelsemönster är att vi har skapat Goalie Academy som är ett målvaktsläger för ungdomar. På lägret kommer vi ha flera namnkunniga ledare som enbart tränar uteslutande målvakter. Vi kommer även ha med målvakter med erfarenhet av spel på SSL-nivå. 


Vi hoppas och tror att med denna satsningen på målvakter kommer bli en början i att få mer fokus på målvakterna och att klubbarna ska lägga mer energi på att ha riktade träningar för målvakterna


Vad har du för förväntningar på lägret?

Jag hoppas att detta ska vara ett avstamp för att lyfta målvakterna till en ny nivå. Jag hoppas att vi ska ha ett gäng målvakter som åker hem till sitt lag och skapar en trygghet i truppen som gör att hela laget utvecklas.


Men framför allt: Målvakterna ska åka hem och med stolthet, slå sig för bröst och säga, Yes, I am a Goalie!


Vi tackar Thore för intervjun och ser framemot ett grymt målvaktsläger.
 
Aktuellt
Stötta oss!
Sponsorer