2017-10-17 21:35
Segergroupie!

FBC Engelholm vs. Munka-Ljungby IBK

Resultat: 2-4 (0-3, 0-0, 2-1)

I lördags tog vi oss in till Ängelholm och Kungsgårdshallen för att göra upp mot FBC Engelholm i ett stekhett, prestigefullt och tokladdat derby. Ett derby innebär så mycket mer än om 60 minuters innebandy och 3 poäng på spel. Det handlar om att få inneha titeln ”Bäst i kommunen” fram till nästa gång vi möts. Det är alltid en bra inramning och man märker på allt och alla att det är något speciellt på gång.

Både vi och dagens hemmalag FBC hade öppnat lite knackigt där vi förlorat våra två inledande matcher och FBC vunnit en match efter förlängning och detta var borta mot nykomlingarna Willands i omgången innan. Vi stod alltså på 0 poäng inför derbyt och FBC på 2.

Inför en match av denna digniteten gäller det bara att glömma det som varit och fokusera på vad som komma skall. I ett derby kan det gå hur som helst vilket gör att vilket lag som presterat bäst innan inte behöver betyda speciellt mycket.

Inför matchen tyckte vi att vi hade rätt bra koll på FBC och vad dem ville göra och vad dem absolut inte ville göra. Deras kontringar är farliga, vilket vi fick se någon gång under matchen, och dem ville vi såklart undvika. Man har också en del andra hot som vi kommer tillbaka till lite senare. Vi la upp en matchplan därefter där vi kände att om vi kunde följa den så hade vi bra förutsättningar för att sno med alla poängen hem.

Redan på samlingen och senare på uppvärmningen märktes ett grymt engagemang från alla blåklädda och man såg på tjejerna hur mycket dem ville gå segrande ur lördagens duell och knäppa Ängelholmarna på näsan. Alla såg ut att älska utmaningen vi hade framför oss.

För att vara ärliga så skapar FBC en del farligheter första 8-9 minuterna, men vi har två målvakter vi litar på till 100% i år och i denna matchen var det Katta som fick briljera och räddade allt hemmalaget kom med i början.

Vi hade stort tålamod i vårt försvar och ville (visste) att FBC skulle gå i vår fälla och till slut gjorde man det.

Efter 9.31 utnyttjar vi att en FBC back slarvar med bollen på mittplan och Julia ”Bengt” Bengtsson tar tillfället i akt och snor bollen. I det efterföljande friläget rundar hon målvakten och lägger in bollen i en tom bur.

Efter målet fortsätter vi med vårt tighta och stenhårda försvar och vi tillåter bara FBC att ta avslut från ”rätt” ställen. Vi oroar FBC gång efter annan med våra kontringar men även när vi ställer upp och styr spelet. Några farliga kontringar ser vi inte från FBCs sida än.

När klockan står på 14.53 utökar vi ledningen till 0-2 genom Tina Olofsson, assisterad av ”Bengt”.

Vi fortsätter mana på tjejerna att ha tålamod både offensivt och i vårt försvar. Viktigt att hålla huvudet kallt och inte sväva iväg med en 0-2 ledning.

Efter 18.21 drar FBC på sig en utvisning och vi får läge att visa vårt fina PP och visst ska vi få utdelning! 1.26 in i det numerära överläget gör Emma Ljunggren sitt första mål i Munka genom ett stenhårt skott upp i nättaket, assisterad av Tina Olofsson.

Med lite mindre än minuten kvar att spela av perioden gällde det för oss att bara spela av tiden och inte ge FBC någonting, det lyckas vi galant med! Efter en period spelad och med 0-3 på tavlan är vi såklart helnöjda.

I andra perioden ville vi att tjejerna skulle fortsätta köra stenhårt på vår matchplan som hade fungerat alldeles ypperligt i period ett. Vi skulle inte ändra på någonting. Däremot gör hemmalaget lite förändringar direkt till period två och hoppas såklart på någon form av effekt.

Mellanakten är dock den föregående väldigt lik och vi fortsätter stänga ner FBCs anfallsvapen och släpper inte till några farliga kontringar heller.

Vi fortsätter dock med våra sylvassa omställningar och skapar en del oreda framför hemmalagets målvakt. Vi har heller inga problem med att hålla i bollen inom laget när tillfälle ges.

Efter 14.56 drar vi på oss en utvisning och nu får hemmalaget en ypperlig chans att krypa lite närmre i matchen. Dock gör vår box en fantastiskt jobb och släpper in till alltför många farliga målchanser utan vi käkar massvis med skott och dessutom tvingar vi FBC att ta en del avslut i svåra lägen.

Efter att ha klarat av utvisningen spelar vi mer eller mindre av perioden på ett bra sätt. Återigen lyckas vi hålla bra fokus och intensiteten uppe perioden ut och går till vila med en fortsatt 0-3 ledning.

Nu återstår ”bara” 20 minuter av säsongens första derby och vi kan känna doften av 3 oerhört viktiga och härliga poäng. Dock vet vi alla att i denna sporten kan saker och ting vända hur som helst. För vår del gällde det att inte bjuda FBC på någonting onödigt, fortsätta hålla ihop laget och låta dem springa in i vår fälla och behålla vårt fokus på rätt saker.

Första minuterna i slutperioden känns det väldigt tryggt. Till slut får dock hemmalaget utdelning för sitt gnetande på deras inslagna väg. 1-3 kommer efter 3.42.

Efter målet fortsätter matchen te sig på samma sätt som tidigare där vi inte möts av någonting nytt utan FBC fortsätter att gneta på likt tidigare.

Vi börjar se något trötta ut med ca 12-13 minuter kvar vilket inte är så konstigt efter hur mycket vi slet och sprang för varandra i framförallt vårt försvarspel. Nu tycks även FBC ha fått lite luft under vingarna efter deras reducering.

8.32 in i perioden drar vi på oss en utvisning där tröttheten lyser igenom och NU blir det nervöst. Ett baklängesmål och resten av perioden kan bli tuff.

Vi lyckas freda vårt mål, med viss hjälp från en fortsatt storspelande Katta längst bak och en box som sliter kopiöst och även i denna boxen käkar vi skott efter skott.

Cirka en minut efter vi blivit fulltaliga drar en frustrerad FBC-spelare på sig en utvisning för hårt spel efter en efterslängare i vårt slott.

Nu har vi chans att nästan punktera matchen.

Vi skapar inte massvis med lägen men rullar bollen bra och väntar på rätta tillfället att nya till. Till slut kommer läget. Kapten avlossar sin bössa och det klingar klockrent i ribban. Bara milimetrar ifrån att skjuta FBC i sank. Tyvärr får vi ingen utdelning i detta powerplayet utan vi spelar vidare på vår 1-3 ledning.

Med klockan på 18.12 får ni för första gången se prov på FBCs farliga kontringar. Vi ligger på ganska högt och missar lite i deras djupledslöpning, hemmaspelarna tar tillfället i akt och skickar en långboll. Tyvärr för vår del får en hemmaspelare träff på bollen efter uppstuds och den letar sig in nere vid stolproten.

Nu förväntar vi oss ett massivt hemmatryck där vi kommer få slita med näbbar och klor för att inte tappa 0-3 till 3-3.

Det känns dock som att vi har hyfsad koll på läget och tillåter inte FBC att skapa den där riktigt solklara målchansen. Hemmalaget satsar allt på ett kort och tar ut målvakten.

Istället för en kvittering slår vi spiken i kistan efter 19.52 genom Alice som vinner bollen snyggt vid sargen på vår planhalva och därefter älgar iväg och skickar in bollen i tom kasse.

2-4 på tavlan och NU var segern säkrad. Vilken fantastisk lättnad och känsla! Att vinna ett derby är bland det bästa som finns!

Vi kan summera matchen genom att säga att detta var en fullt rättvis seger i våra ögon. Inför matchen lägger vi upp en matchplan som tjejerna köper till 100% och där vi är övertygade om att vi tvingar hemmalaget till att göra saker man inte är helt bekväma med samtidigt som vi tror att vi ska lyckas sätta stopp för deras offensiv.

Vi får matchen och FBC precis dit vi vill och lyckas stänga ner deras offensiva stjärnor matchen igenom och stoppar deras anfallsförsök som mestadels handlar om att bryta in och båga från fickorna eller hitta instick till spelare som tar löpningar in i slottet, både höga och låga.

Genom att spela ett fysiskt och tight försvar lyckades inte hemmaspelarna ta sig in på några överdrivet farliga ytor (bortsett från första 8-9 minuterna) och detta tycks göra det orangeklädda hemmalaget frustrerade redan i första perioden.

Munkatjejerna kämpade och slet för varandra matchen igenom i varenda situation. Vi stod upp för varandra och visade en grym inställning, vilja och den där extra hungern som krävs för att plocka med oss alla poängen hem från ett laddat derby.

Genom att vi lägger upp en matchplan där vi inte behöver ändra på någonting någon gång under matchen utan istället tvinga motståndarna till att göra vissa förändringar i försök att inte fastna i vår rävsax gång efter annan gör oss till det bättre laget för dagen. Detta tillsammans med att den ”parkerade bussen” skapar målchans efter målchans både i kontringsspelet, det uppställda anfallsspelet och i ett vasst PP gör att i våra ögon är segern fullkomligt rättvis.

Inställning, slit, glädje, vilja och en bra matchplan vi fullföljer till punkt och pricka i 60 minuter gör att vi vinner säsongens första derby.

Nu måste vi dock hålla fötterna på jorden, våra skallar kalla och inte sväva iväg. Detta var bara en match av många och vi måste fortsätta visa samma hunger framöver för att inte gå i någon fallgrop. Härnäst väntar först en träningsvecka där vi ska fortsätta slipa på det som behövs och därefter är det en ny match på fredag. Då kommer nykomlingarna Skurup på besök i Munkahallen med matchstart 20.00. Detta blir en ny tuff drabbning mot ett ungt lag som är fyllda av energi och som springer kopiöst mycket.

Toppmatch väntar!2023-11-17 20:19
Premiären är kommen!2023-09-27 16:22
Mika inför avgörandet2023-03-23 20:31
Kaffe kaka, tionde raka!2022-12-07 21:39
Sjunde raka mot Röke!2022-11-16 22:06
Seger i hemmapremiären!2022-10-11 18:00
Seriepremiär imorgon!2022-09-30 17:56
Jemth förblir blå!2022-09-20 11:45