Serie:Damer Allsvenskan Södra   Tabell >>
Referat och reflektioner efter Växjö borta!
2021-11-16 21:52

Då damerna varit spellediga i helgen väljer vi att göra en liten (nåja) analys och reflektion kring vår senaste match.
Det var den 9/11 vi begav oss till Växjö för att möta Vipers i Fortnox Arena.

Att sätta sig på en buss för en bortamatch en grådassig vardagskväll kan vara en knepig historia. De flesta har jobbat eller gått i skolan under dagen och kanske fått rodda en del för att ens kunna åka med. Detta kan göra att man är lite trött och seg vilket kan ha sin påverkan på uppladdning, skärpa och fokus inför och i värsta fall under matchen. Det gäller att kunna hitta rätt knappar att trycka på för att få igång både kropp och knopp.

Inför matchen skiljde det tre poäng mellan lagen där vi parkerade på femteplats och Växjö på sjunde vilket vid slutet av säsongen innebär negativ kvalplats. Detta är en placering vi tillsammans med Växjö och ett koppel av lag lär kriga om att undvika. Ett getingbo kring det strecket är att vänta.

Med tre raka segrar i ryggen hade vi en väldigt bra känsla med oss till Växjö. Hemmalaget kom från en segern borta mot Hovslätts IK där siffrorna skrevs till 2-4. Detta var deras första seger efter fyra raka förluster varav en efter förlängning. Ett hemmalag på uppgång efter en något trevande inledning där man underpresterat? Det var så vi såg på det. Det finns kvalitéer i Växjö och man har mer i sig än vad resultaten visat. Således var vi beredda på att det skulle krävas en stark insats från vår sida för att få med oss något hem till Skåne.

Efter uppvärmningen lyfte vi att det gällde att vara på tårna direkt. Från första sekund till sista och detta oavsett om vi skulle hamna i ett tidigt underläge eller en snabb ledning.
Första perioden sammanfattar vi lite snabbt genom att hemmalaget äger en hel del boll men vi har relativt bra kontroll på Växjö och deras offensiv. Man söker mycket instick bakifrån mål samt genomspel diagonalt.
Vi skapar lägen främst genom kontringar och avslut utifrån. Vi tycker att Växjö skapar mest genom våra misstag samt när vi är passiva och lite nonchalanta i försvaret.
Detta är något vi försöker rätta till i pausen.

Oavsett vad vi sa i pausen hjälpte det föga. Redan efter 53 sekunder i andra perioden tog Växjö ledningen och detta genom att vi tappar bollen på mittplan som leder till en snabb spelvändning.
Här efter står matchen och väger lite i cirka fem minuter innan Växjö utökar sin ledning till 2-0. Återigen är det ett bolltapp från vår sida som leder till ett baklängesmål. Rejäl uppförsbacke och här gäller det att visa karaktär och moral.
Passande nog så tar det inte mer än 20 sekunder innan vi får en gyllene chans till ett reduceringsmål. Från en position bakom mål försöker vi bryta oss in framför och får med oss ett straffslag som följd. Nu står vi inför ett vägskäl. Mål och vi tar oss in i matchen igen men vid en straffmiss blir uppförsbacken än längre och jobbigare att ta sig upp för.
Den som får chansen att kliva fram är Wilma Holmkvist som sätter ett handledsskott distinkt ovanför axeln på målvakten. Ett enormt viktigt mål som tar oss in i matchen igen och dessutom psykologiskt tung för hemmalaget att vi reducerar så snabbt efter deras utökning.
I mitten av matchen och perioden är vi ikapp. Victoria Sylwander nyttjar sitt fruktade skott efter en omställning där hon tar ett avslut utifrån. Assisten står Emmy Nilsson för.
Efter två spelade perioder kan vi fortsatt konstatera att vi har ganska bra koll på matchen och motståndet. Däremot fortsätter vi att tappa boll på helt fel ställen vilket leder till farliga kontringar för Växjö samt att vi fortfarande tappar koncentrationen i försvaret emellanåt.
Vi lyckas dock hämta upp ett underläge på två mål vilket är enormt starkt. Det ger oss ny energi inför den avslutande perioden.

Tredje perioden blir en svängig historia. Växjö fortsätter ha en hel del boll och söker instick samt spel diagonalt genom vårt försvar. Vi fortsätter nästan skapa lägen åt motståndet genom slarv och felpass. Detta är något som kan stå oss väldigt dyrt i slutänden. Inte bara i denna matchen utan även framöver.
När tiden står på 6.44 är det vi som tar ledningen för första gången i matchen. Målskytt är Nellie Jemth och assisten står Anna Johansson-Modig för.
Tyvärr får vi inte bygga vidare på energin målet skapar utan Växjö kvitterar snabbt. För att vara exakt tog det 19 sekunder mellan målen. Detta kan vi se som ett nytt vägskäl. Här gäller det att antingen bryta ihop och komma igen eller låta luften gå ur en helt.

Efter målet är det verkligen två lag som går för segern. Det skapas lägen åt båda hållen och det känns verkligen inte som att vi fått se matchens sista mål.

Den känslan stämde. Med 3 minuter och 33 sekunder kvar på matchen åker vi på ett extremt tungt baklängesmål. Detta kan i många matcher vara spiken i kistan. Energin och tron på poäng kan lätt sippra ur som en pyspunka. Det läckaget måste täppas igen genom att alla knyter näven tillsammans. Moral och karaktär krävs!

Ni läste tidigare att tredje perioden var en svängig historia. Än är det inte över. Vi tar såklart upp jakten på en kvittering och det går betydligt snabbare än man ens vågade hoppas på. Med matchuret på 17.10 är vi ikapp igen! Lagkaptenen Emmy Nilsson stänker in bollen i mål som till slut blir poängräddande.
Ytterligare en poängräddare är Maja Birgersson i målet. I det absoluta slutskedet av matchen gör hon en räddning man inte riktigt kan förstå. Växjö har öppet mål från bara ett par meter men ”Bigge” får upp handen (alternativt armen) och avstyr ett solklart vinstmål för hemmalaget.
Den väntande förlängningen blir ett ställningskrig och förblir mållös.

Vi vänder hem till Skåne med en poäng i bagaget och dessutom tillåter vi inte Växjö att krypa närmre i tabellen. När säsongen sammanfattas i vår kan en poäng mot Växjö borta visa sig avgörande. I fyra raka matcher är vi förlustfria vilket är väldigt starkt.

Ett par lärdomar vi kan ta med oss från matchen är att vi inte kan tappa boll på fel ställen. Mittplan är ett sådant. Det är lättare sagt än gjort men i Allsvenskan är risken stor att man blir straffad direkt. Nästa sak är koncentrationen. Att slappna av i någon sekund går inte. Lagen är för bra i denna serien och utnyttjar det.

Från matchen kan vi även ta med oss en rad positiva bitar och signaler.
Främst visar vi moral, karaktär och styrka. Dels genom att göra mål på en straff i ett väldigt utsatt läge för att komma in i matchen igen. Vidare har vi vår snabba kvittering till 4-4. Att så fort samla krafterna och slå tillbaka efter deras ledningsmål tyder på en stor moral och karaktär i laget. Detta är något vi ska ta med oss och fortsätta visa. Vi viker inte oss oavsett läge!
Till sist måste det nämnas att vi har två målvakter som kan stå på huvudet och rädda poäng åt oss när det krävs!

Nu väntar en ny bortamatch till helgen. Då beger vi oss iväg för att möta Fagerhult Habo IBK på söndag 21/11.

Till sist vill vi uppmana alla att hålla utkik efter nyheter kring DA!