DAMER DIV. 1

Kaffe kaka, tionde raka!
2022-12-07 21:39
#30 Johanna Sandberg, här i en tidigare match. Foto; Patrik Palm.

Starten på säsongen för damerna har, minst sagt, varit bra. Segern i förra omgången mot Höllviken var den nionde raka på lika många försök. I söndags var det dags att bege sig till Staffanstorp för att ta sig ann Stanstad. Stirrade man sig blind på tabellen innan matchen var det nog en relativt enkel trepoängare som förväntades bärgas. Det gjorde inte vi. I vanliga fall är detta en svår match och förr om åren har vi, med många, gått på plumpen här.

Vi kom som sagt till matchen med nio raka segrar och ett gott självförtroende medan hemmalaget hade ett tuffare facit i bagaget med fyra raka förluster, senast mot Röke på bortaplan i en match där resultatet skrevs till 9-4.

Inför matchen var vi förberedda på att vara det bollförande laget och så blev även fallet.

Läs ett referat och en intervju med Johanna Sandberg i inlägget.

Starten på matchen kunde inte blivit bättre. Redan efter 1.42 tar vi ledningen genom Wilma Holmkvist på pass från Alice Sjögren. Detta efter att vi ägt boll mer eller mindre hela tiden fram till att målet faller. 0-2 kommer, efter 5.53, genom Linda Nilsson efter en snabb kontring där hon fyllt på i anfallet från sin backplats. Hon får bollen från Wilma och stänker upp den i bortre krysset.

Cirka minuten senare gör vi vårt tredje mål efter att Linnea Gustavsson placerat sig bra runt målet och skickat in en retur på ett skott från Moa Schörling.

Trots att vi har ledningen med 0-3 redan efter 6.58 har inte Stanstad varit helt ofarliga. När hemmalaget kommer upp i anfall, främst genom kontringar eller vid frislag på offensiv planhalva, skapar de farligheter men Johanna Sandberg som var vår sista utpost för dagen gjorde ett stabilt jobb.

Med nästan halva perioden spelad utökar vi till 0-4 och denna gången är det Nellie Jemth, assisterad av Moa, som står för målet. Nellie hittar en bra yta i höga slottet och nyper till direkt när hon får passen från vänsterkanten

Drygt två minuter efter detta målet får Stanstad en chans att närma sig något efter att vi dragit på oss en utvisning bakom motståndarmålet för otillåten trängning. Detta numerära underläget klarar vi dock av på ett väldigt fint sätt och tillåter inte motståndarna att skapa några solklara målchanser.

När det återstår lite mindre än en minut av perioden får Stanstad in en reducering efter ett frislag där avslutet sitter otagbart för Johanna i bortre krysset. Hon ser dessutom ut att vara väldigt skymd vid skottögonblicket.

Vi är, i ärlighetens namn, inte 1-4-överlägsna. Stanstad har oroat ett par gånger mer än vid deras mål samtidigt som vi har visat upp en bra effektivitet, framförallt i kontringarna där vi varit nästintill skoningslösa. Det går undan när vi vinner boll. I övrigt slår vi bort lite för många bollar offensivt och ger därigenom hemmalaget lägen att kontra på.

Om det gick snabbt innan första periodens första mål föll, gick det än snabbare i den andra perioden. Det tog cirka 1.20 innan Alice gör 1-5 efter att vi satt en hög press och Wilma fått bollen på sin klubba som därefter studsar in framför mål. Där står Alice välplacerad och vispar in bollen i krysset. I anfallet efter reducerar Stanstad till 2-5 efter att deras målvakt hittat igenom vårt försvar med ett utkast. Detta leder till ett friläge som hemmalaget utnyttjar.

Början av denna perioden liknar hela havet stormar, eller Hawaii-innebandy, kalla det vad ni vill. Båda lagen skapar lägen och spelet är slarvigt från båda hållen. Efter 6.48 kommer matchen åttonde mål och det är vi som gör det. Linnea får en fin pass, från Emmy Nilsson, som skär genom slottet precis framför deras målvakt.

2-7 och 2-8 kommer i tät följd efter varandra. Först är det Linda som gör sitt andra mål i matchen efter ett frislag där hon kan avlossa sitt fina dragskott från höga slottet och bollen sitter i krysset. Då står klockan på 9.09 och nästan exakt två minuter senare är det Nathalie Bitzén Bengtssons tur att skriva in sig som målskytt i protokollet. Detta målet kommer till efter att Maria Ursin gjort ett stenhårt jobb nere i det högra hörnet på offensiv planhalva. Hon vinner sin närkamp och trampar runt målet med bollen och därefter får hon in den framför mål. Där står Amanda Pommer som i sin tur hittar Nathalie som placerat sig bra för att kunna dra till direkt från målvaktens vänstra sida.

När klockan tickat fram till 18.37 får vi ett powerplay som vi ska utnyttja. Vi kan tillägga att innan detta har Johanna stått för ett par bra räddningar där kanske framförallt en reflexräddning efter ett frislag sticker ut.

Det tar inte mer än 13 sekunder av vårt powerplay innan Sofia Enerstad slår till och det står 2-9 på tavlan. Med en skymmande Emmy framför mål går bollen in lågt i målvaktens vänstra hörn. Om det var ett välplacerat skott eller en snedträff låter vi vara osagt! Linnea står för assisten till detta målet.

Vibbar inte 1-4-överlägsna efter första perioden och vi är inte direkt 2-9-överlägsna efter mittperioden. Det var en väldigt svängig inledning på perioden där båda lagen bjöd på publikvänlig innebandy men efter vi gör vårt sjätte mål tar vi tag i händelserna, spelar mer avslappnat och får till fler längre anfall som skapar oreda i motståndarförsvaret. Detta mönstret känns igen sen tidigare matcher...

Tidigt i tredje perioden har vi ett ribbskott efter att Emmy trampat in från fickan och avlossat ett bra dragskott men bollen letar sig tyvärr inte in i nätmaskerna. 5.31 står tiden på när det istället är hemmalaget som får nätrassel i positiv bemärkelse när de snappar upp en lös boll i slottet och sätter ännu ett skott otagbart i krysset bakom en annars stabil Johanna i målet.

Med lite drygt halva perioden spelar får vi ett nytt läge i numerärt överläge, andra i matchen. Förra gången vet ni hur det gick - exakt, mål!

Dessvärre går det inte riktigt lika bra denna gången och Stanstad låser oss på ett bra sätt och vi lyckas inte riktigt komma till de hetaste målchanserna utan får nöja oss med ett par halvfarliga lägen.

Med mindre än minuten kvar av slutakten fastställer hemmalaget slutresultatet till 4-9 genom ännu en reducering när det är deras tur att spela med en mer på planen.

Som i de flesta matcherna denna säsongen är vår tredje period, rent spelmässigt, väldigt bra. Vi har en styrka i oss att orka och kunna spela vår innebandy matcherna ut. Så även denna gången. Det märkliga är att det blir vår resultatmässiga sämsta period denna matchen då Stanstad vinner den avslutande perioden med 2-0 och matchresultatet skrivs således till 4-9.

Intervju med en stabil och bra spelande Johanna i målet;

Vinst på bortaplan med 4-9 mot Stanstad. En kommentar till det, tack.

Alltid kul med vinst! Stabil och skön seger, trots att vi ställer upp med en något tunnare trupp. Även kul att vi får göra en del mål framåt!

Ni äger mycket boll och du står emellanåt sysslolös långa stunder. Samtidigt är Stanstad farliga när de väl kommer upp. Är det en svår matchbild för en målvakt?

Ja, skulle nog vilja påstå att det är en av de svåraste matchbilderna för en målvakt. Viktigt att vara med när de kommer till sina lägen och där var Stanstad inte ofarliga. I sådana här matcher blir det viktigt att hålla fokuset uppe, vilket inte är det enklaste när vi håller mycket i boll och lägena mot oss är relativt få.

Hur gör du för att hålla fokuset uppe?

Jag försöker att följa matchen hela tiden och verkligen vara med i det som händer på planen, även fast jag inte är inblandad för stunden.

Kan inte undvika att fråga; 10 raka segrar. Såg du detta framför dig och varför går ni som tåget?

Hade såklart hopp om att vi skulle stå som obesegrade efter halva säsongen, men inget som varit självklart då det är svårt att inte tappa en enda poäng. Tror det går bra för oss då vi håller oss till vårt spel och endast fokuserar på det vi ska göra för att vinna matcherna. Vi har även väldigt kul tillsammans som lag och jobbar hårt för varandra, vilket jag också tror spelar en stor roll i att vi tuffar på!

Vi tackar Johanna för svaren och gratulerar till tre nya poäng in på kontot.

På tal om att tuffa på; tåget har en station kvar innan det är jul- och nyårsuppehåll. 17/12 är det IBK Landskrona som väntar på bortaplan. Fram till matchdagen ska vi träna på som vanligt, ladda batterierna och komma väl förberedda. Laget ska även hinna med en lördag med aktiviteter i helgen då vi är spellediga.

Toppmatch väntar!2023-11-17 20:19
Premiären är kommen!2023-09-27 16:22
Mika inför avgörandet2023-03-23 20:31
Kaffe kaka, tionde raka!2022-12-07 21:39
Sjunde raka mot Röke!2022-11-16 22:06
Seger i hemmapremiären!2022-10-11 18:00
Seriepremiär imorgon!2022-09-30 17:56
Jemth förblir blå!2022-09-20 11:45